Először Klára kísérte Őket hozzánk, hogy nálunk maradjanak egy éjszakára. Klárával korábban még nem találkoztunk, de ez az este után – és azóta is szeretettel köszöntjük egymást.

Korábban, még lánykoromban otthon már találkoztunk Velük, így jó szívvel fogadtuk Őket. December volt, kint kicsit hideg már, így meleg teával készültünk. Beszélgettünk, imádkoztunk együtt. Majd másnap mi vittük el Őket, egy fiatal házaspárnál töltötték a következő éjjelt.

Már vártam Veronkát, amikor 2015. adventjében úgy találkoztunk Velük újra, hogy nálunk aludtak. Ekkor Ági és Imre hozta el őket, akiket a templomból már ismertünk, de addig mégsem beszélgettünk hosszabban. Mivel aznap pont nálunk volt a családos közösségünk alkalma, így azon Ők is részt vettek. Szüleimhez kísértük másnap Őket, jó volt a közös régi otthoni imádságot Velük együtt mondani.

Távoli rokonaink Klári és Ákos, de mivel közel lakunk, mégis szorosabb a kapcsolat. Persze ritkán tudunk nyugodtan beszélgetni, ezért is gondoltuk, hogy 2016. decemberben meghívjuk őket. Kláriék Őket is elhozták, aminek nagyon örültünk. Főleg, hogy mind együtt tudtunk imádkozni.

Másnap Judit és Gabesz vendégei lettünk volna, de betegség miatt végül hozzánk látogatott el Gabesz egyedül. Ez volt az első olyan esti vendégség nálunk, hogy Veronka már elaludt, így csak felnőttek tudtunk beszélgetni, énekelni, imádkozni. Mivel Ők nem tartottak a betegségtől, a Vas családnál éjszakáztak.

A tavalyi adventet igazán várakozásban éltük meg, hiszen Ferkóval már a 8. hónapban jártam. Így igazi kismama-találkozó volt, amikor Nóri és Feri, a kisebb gyermekeikkel, Gergővel és Bernivel együtt kísérte el Őket hozzánk, hiszen mindhárom édesanya babát várt. Különleges volt másnap Velük együtt Anitához és Hubához érkezni, mert mi lehettünk az ő első igazi vendégeik új otthonukban. Emlékszem, hogy a sok-sok gyertyával igazi ünnepi hangulatban imádkozhattunk együtt.

Idén is várjuk már Őket, hiszen jelentkeztünk a Szállást keres a Szent Család ájtatosságra, így ebben az évben is egy éjszakát nálunk töltenek Ők: Szűz Mária és Szent József, persze Jézussal együtt. Az advent minden napján picit igyekszünk jobban odafigyelni egymásra. De azért, ha a Szent Család vendégeskedik nálunk, akkor – talán, hogy jó benyomást keltsünk, vagy éppen, hogy az Ő hatásukra, de tényleg igyekszünk jók lenni, a jót tenni.

Borbélyné Bató Margit