Kárpátaljáról már többször táboroztak nálunk magyar gyerekek AKTK szervezésben, az iskola és a plébánia ezen táborok támogatója. A jó kapcsolatra alapozva merült fel, hogy a kinti általános iskola nagyon szegényes könyv-ellátottságán segíthetünk. A segítés céljára gyűjtést szervezünk:

ha van olyan könyve, amely két példányban is megvan, abból talán az egyiket fel tudja ajánlani Nevetlenfalu általános iskolájának. A gyűjtés január 29-től február 28-ig tart.

  • Nevetlenfalu iskolájának nincsenek meg a kötelező és ajánlott olvasmányok a magyar irodalom területéről – elsődlegesen ezeket a könyveket kéri az iskola, a lista mellékelve.
  • Némely más, a világirodalom és a gyerekek világához tartozó ifjúsági mű is szerepel a listán.
  • Az iskola nem rendelkezik az idegen nyelvek oktatásában alapvető segédeszközökkel: pl. magyar-angol/angol-magyar, magyar-német/német-magyar szótárakkal, stb. (lehet, hogy ukránul minden van….)
  • Természetesen más, a gyerekek érdeklődésének megfelelő, tartalmas, színvonalas könyv is támogatná a könyvtárat, de nincs szükség sci-fi, horror, lektűr, úttörő stb. könyvekre.
  • A könyvtár hasznosítani tudja a magyar és a világirodalom felnőtteknek való, a keresztény értékrendnek megfelelő magyarul megjelent műveit is.
  • A listában szereplő könyvek közül azokat, amelyek a gyűjtésből nem érkeznek be, az AKTK igyekszik megvásárolni. Egy-egy műből pedig több példány is hasznos a könyvtárnak!
  • A felajánlott könyveket kérjük templom oldalsó kis raktárába letenni, vagy az iskola portáján leadni. Az összegyűjtött könyveket az AKTK naponta elszállítja és hetente eljuttatja a Kárpátaljára fuvarozást lebonyolító Ferences rendnek.
  • Kérjük tisztelje meg Nevetlenfalu iskoláját azzal, hogy jó állapotú könyvet ajánl fel!

A fenti könyvek Ukrajnában nem is igen szerezhetők be, az állami ellátás pedig nem preferálja a kisebbségek nyelvének, kultúrájának eszközellátását. Az általános anyagi helyzetben pedig a könyvtár fejlesztésének segítése a leghasznosabb.

A keresett könyvek listája

Köszönjük a támogatását!
Albertfalvi Keresztény Társas Kör